ÖNKÉNTESSÉGÉRT DÍJ 2010

 

Ismerjük a mondást – jobb adni, mint kapni.  Mindannyian örülünk, ha elismerik munkánkat, megbecsülik tetteinket, ám még jobb érzés mindezt önzetlenül tenni.  Jó érzés másokért tenni, és tudni, hogy egy jó ügy mellé álltunk. Jó érzés a legkülönbözőbb emberekkel és helyzetekkel kapcsolatba kerülni. És a legjobb érzés az, amikor az ember tudja, hogy hálásak neki - mert számít, amit tesz. Idén is több ezren végeztek hazánkban önkéntes munkát és a legkiemelkedőbb teljesítményeket az Önkéntes Központ Alapítvány a Budapest Bank támogatásával idén is díjazza. 

 

2010. november 30. – Átadták a 2010-es Önkéntességért Díjakat Budapesten

 

Az önkéntes munka és a társadalmi felelősség jelentőségét, egyre többen ismerik fel. Számos vállalat és magánszemély csatlakozik olyan programokhoz, amellyel szűkebb illetve tágabb környezetének segíthet; mindezt önzetlenül. Az Önkéntes Központ Alapítvány (ÖKA) az elmúlt egy évben is meghirdette az „Önkéntességért Díj” pályázatát, melynek támogatója 2010-ben a tavalyi „Az év vállalati önkéntes programja” díj nyertese, a Budapest Bank.  Az ünnepélyes díjátadóra 2010. november 30-án, a Vakok Óvodája, Általános Iskolája, Speciális Szakiskolája, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézménye, Diákotthona és Gyermekotthona intézményben került sor. A beérkező pályamunkák elbírálását egy hat főből álló zsűri végezte, amelynek tagjai:

 

Garas Ildikó, az Önkéntes Központ Alapítvány kuratóriumának elnöke, Iring Zoltán, a XII. kerületi Családsegítő Szolgálat vezetője Molnár Gabriella, Nők Lapja főszerkesztője Radácsi László, CSR Tanácsadó Rolek Ferenc, a Budapest Bank vezérigazgató-helyettes, HR vezetője Scholtzné Hibay Alíz, a Magyar Hospice Alapítvány önkéntese

 

Önkéntességi szerepvállalásukért az Önkéntességért Díjat az alábbi magánszemélyek és cégek kapták:

 

Az Év önkéntese: Thuránszky Adrienn

Az Év Önkéntes programja: Kék Vonal Alapítvány

Az Év Vállalati Önkéntes Programja: E-ON Hungária Zrt.

Budapest Bank Önkéntességért Esélyegyenlőségi Különdíj: Búzás Lajos

 

 

 

A díjazottakról:

 

Év Önkéntese: Thuránszky Adrienn, a Magyar Hospice Alapítvány önkéntese

Thuránszky Adrienn önkéntes segítőként másfél évtizede tagja a Hospice Teamnek, az otthoni ápolásban és a kórházi ágy mellett egyaránt tevékenykedik. Személyes indíttatásból vállalt, elkötelezett munkájának hatósugara messzire ér, megszámlálhatatlan beteg és családtagjaik életét könnyítette meg. A betegek gondozását magas szakmai színvonalon és rendkívül humánus attitűddel végzi, mindannyian tanulhatunk tőle.

 

Az Év Önkéntes Programja : Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány

Az Alapítvány hitvallása: a gyerekeket meg kell hallgatni, a felnőtteket segíteni kell abban, hogy erre képesek legyenek. Kiemelt feladatuknak érzik a gyerekek és fiatalok meghallgatását, konzultációval és intervencióval való segítését. Legfőbb értékeik a gyerekközpontúság, a kölcsönös bizalom, az együttműködés, és a felelősség vállalt feladataikért. 1993 óta dolgoznak. Jelenleg 95 önkéntesük van.

 

Az Év Vállalati Önkéntes Programja: E-ON Hungária Zrt.

Az E-ON Hungária Zrt. olyan multinacionális vállalat, mely többféleképpen támogatja, segíti a munkavállalók önkéntes tevékenységét. Többek között olyan központilag szervezett programokat is szerveznek, melyek teret engednek az egyéni kezdeményezéseknek, közösségi munkának. Az önkéntesség a HR rendszerük kiemelt részét képezi.

 

Budapest Bank Esélyegyenlőségért Díj nyertese : Buzás Lajos – Bihari Állami Gondozottak Egyesülete

Buzás Lajos – maga is árvaként – Bihari Állami Gondozottak Egyesületét vezeti. A debreceni Orvostudományi Egyetemen dolgozik és e mellett önkéntesként vezeti az egyesületet. Az egyesületnek több mint 500 ügyfele van, programokat szervez, ügyfélfogadást tart minden héten, kapcsolatokat ápol más civil szervezetekkel, és magukkal a családokkal.