Az Önkéntes Központ Alapítvány minden évben díjazza az ország legkiemelkedőbb önkéntes programjait. Az idei év a Covid-19 vírus megjelenése és a megfékezésére hozott intézkedések miatt az önkéntesség terén is több változást hozott. A beérkezett nagyszámú pályázatból is kimagaslóan sok a Covid-19 járványhelyzethez kapcsolódó önkéntes programokról szólt. A 2020. év még inkább megmutatta, hogy a kisebb helyi közösségek önkéntes kezdeményezéseitől a civil szervezeteken át az állami - önkormányzati fenntartású intézményekig, egyre többen ismerik fel az önkéntes programokban rejlő lehetőségeket és az önkéntesekkel való együttműködés pozitív hatását.

A járványhelyzetre való tekintettel az idén sajnálatos módon a szokásos, ünnepélyes díjátadó est nem kerülhetett megrendezésre, ezért mind a négy kategóriában a zsűri által legjobbnak ítéltetett szervezetekhez házhoz vittük a díjakat. Az átadást megörökítettük és az Önkéntesség Nemzetközi Napja december 5-től bárki megtekintheti az alábbi elérhetőségen: https://youtu.be/3v7KMRnwzDA

 

Az önkéntesség egyre szélesebb korosztályokat és társadalmi rétegeket érint. A kisebb közösségek és civil szervezetek mellett az állami-önkormányzati fenntartású intézményeknél és a piaci vállalatoknál is egyre nagyobb szerepet kapnak az önkéntes programok. Emellett folyamatosan nő azon magánszemélyek száma is, akik úgy érzik, hogy tudásukat fejleszthetik, és értékes új kapcsolatokat építhetnek ki az önkéntes tevékenységek révén.

 

Mindezek miatt és a COVID helyzetre reagálva hirdettük meg 2020-ban is az „Önkéntességért Díj” pályázatot. A 4 kategóriában meghirdetésre kerülő díjakra szeptember végéig lehetett pályázni. A nyerteseket két szakmai zsűri választotta ki: külön testület döntött a civil szervezeteknek és magánszemélyeknek odaítélt díjakról, és egy másik a vállalatok által megvalósított önkéntes programokról. A zsűritagok fontosnak érezték kiemelni azokat a szervezeteket és intézményeket is, amelyek bár nem nem nyertek díjat, de a COVID-19 járvány kapcsán példamutató önkéntes programot alakítottak ki. Ezért az Önkéntességért Díj civil zsűrije a díj történetében első alkalommal Elismerő Oklevélben részesítette a:

 

  • Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Polgármesteri Kabinet Közösségi Részvételi Irodáját,
  • Budapest Főváros IX. kerület Ferencváros Önkormányzatát
  • és egy szociális intézményt a móri Szociális és Alapszolgáltatási Központot

 

A 2020.évi Díjazottak:

 

Az Év Önkéntese címet Hevesi Zoltán kapta, aki a Szegedi Nemzeti Színházban folyó alkotó-szervező-közösségi munka motorja, tevékenysége példaértékű. A helyi pékségben végzett munkája mellett több mint 11 éve tevékenykedik fáradhatatlanul szabadidejében azért, hogy Szeged város kulturális intézményeinek munkáját segítse önkéntesként. Hosszú évek tapasztalatával, érdeklődéssel és szeretettel folyamatos elkötelezettséget vállal a kultúra segítéséért, értékeink megőrzéséért.

A nyertest bemutató kisfilm elérhetősége: https://youtu.be/6_EirNnC954

 

A civil szervezetek vagy intézmények által megvalósított önkéntes programok kategóriájában nyertes szervezet kiemelkedően sokat tett a COVID helyzet miatt kialakult válság kezeléséért. Az Év Önkéntes Programja díját a Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetsége kapta, amely 17 magyarországi tagszolgálat és 7 magyarországi és határon túli magyar nyelven működő társszolgálat önkénteseivel folytatja tevékenységét az önkéntesség, anonimitás, titoktartás elveinek betartásával. A szervezet célja a krízisek kezelése, a mentálhigiénés prevenció, az öngyilkosság megelőzése. A járványhelyzet okozta változásokra gyors reagálási terv kidolgozásával és végrehajtásával a szervezet önkéntesei 2 nap átállási/technikai szünet után a home office munkavégzésre térhettek át a hagyományos ügyeleti helyiségben történő szolgálat helyett. Védve ezzel az önkéntesek biztonságát, s biztosítva az ügyelet ellátásának folyamatosságát a párhuzamosan nonstop 8-12 fő önkéntes tevékenységével. A hívásszámok emelkedésével a szövetség a 80-810-600 telefonszámot is elérhetővé tette a hívók számára, amely a kezdeti 108 óra/hét után 2020. július elsejétől nonstop időtartamban érhető el.

A nyertest bemutató kisfilm elérhetősége: https://youtu.be/GVyXXsNPihs

 

Az Év Vállalati önkéntes programját a BP BSC Kft. valósította meg. A vállalat önkéntes programjának első számú célkitűzése a munkavállalók motiválása és a cégben érezhetően jelenlévő jószándék és tenni akarás becsatornázása volt. Ahogy az önkéntes programok száma és komplexitása nőtt úgy vált az önkéntesség és a felelősségvállalás a munkáltatói értékajánlat része, mára pedig a munkáltatói márka fontos eleme lett. 2009-ben néhány aktív munkavállaló megalapította a ’Solaris’ nevet viselő csoportot. Ez a csoport volt felelős a negyedéves adománygyűjtő programokért, valamint céges egészségmegőrző és jótékonysági programokat is szerveztek. Jelenleg a HR-en belül egy 5 fős csapat dolgozik a cég önkéntes és érzékenyítő programjain. A vállalaton belül 7 önkéntes dolgozói csoport működik azért, hogy az érzékeny társadalmi csoportok ügyeinek támogatása és a jó ügyek felkarolása megvalósuljon: többek között megváltozott munkaképességű kollégák befogadása, roma integrációs programok, LMBTQ közösség támogatása, nők és férfiak munkaerőpiaci helyzetének és esélyeinek kiegyenlítése, dolgozó szülők munka-magánélet egyensúlyának megteremtése, kismamaprogramok, jótékonyság és adományozás, figyelemfelhívás és érzékenyítés, szakértői előadások szerepelnek a témák között.

A nyertest bemutató kisfilm elérhetősége: https://youtu.be/sg_ta0NzhOM

 

Az október 12. és november 4-e közötti időszakban a www.onkentessegertdij.hu oldalon a közönség szavazatai alapján az Év Közösségi Kezdeményezése díjat a SZIKRA Tehetséggondozó Egyesület nyerte. Céljuk az autista gyerekek és családjaik megsegítése volt, akik a COVID-19 alatt az online oktatásban nem tudtak részt venni, valamint a szükséges fejlesztéseket sem kaphatták meg. Gyerekek, akik segítségre szorultak, és akiket az ingyenes Erzsébet táborokba sem mehettek, szakemberhiányra hivatkozva. Ezért elhatározták, hogy megvalósítják nekik az ÁLOM-tábort. Az elhatározást tett követte és 1,5 hónap alatt eljutottak az ötlettől a megvalósításig. Érd összefogott. Így 40 érdi autista gyermek ingyenes fejlesztése és táboroztatása valósulhatott meg a közösség erejéből. 

A nyertest bemutató kisfilm elérhetősége: https://youtu.be/WxZEILKj_cw

 

Zsűritagok:

  • Gerencsér Balázs, NIOK Alapítvány igazgató
  • Scholtzné Hibay Alíz, TESZÜNK Szenior Önkéntes Klub vezetője
  • Tóbiás László, Károli Gáspár Református Egyetem főiskolai docense
  • Kovács Edit, Közösségfejlesztők Egyesülete (KÖFE) elnöke
  • Szokoli Erzsébet, Szenior önkéntes programok elindítója
  • Guzsaly Péter, Skool – partner kapcsolati vezető

 

  • Cs. Tóth Marianna, kommunikációs vezető
  • dr. Janka Mária, az E.ON Hungária Zrt. személyzeti és szervezeti igazgatója
  • Szabó Dóra, az OTP Nyrt. CSR szenior tanácsadója
  • R.Tóth Zsuzsanna, a Vodafone Magyarország HR-vezérigazgató helyettese
  • Fogarasi Norbert, a Morgan Stanley Magyarország ügyvezető igazgatója
  • Hegedűs László, a BlackRock Magyarország HR igazgatója, ÖKA kuratóriumi elnök