Raiffeisen Bank vállalati önkéntes programjai 2009-ben

A tavaly őszi jól sikerült próba program után, melyen a Raiffeisen Bank Rt. Marketing osztálya vett részt az idén tavasztól elindult a Bank Vállalati Önkéntes Programja. A Program keretében egy éves szerződést kötöttünk a Vállalat Regionális Önkéntes Programjának megszervezésére és lebonyolítására. Így 2009-ben 10 helyszínen fognak a Cég dolgozói Önkéntes tevékenységet végezni az ország teljes területét lefedve.

A program kiemelt célja a családon kívül nevelkedő gyermekek intézményei, ahol Önkéntes tevékenységgel is javíthatók az ott élő gyermekek életkörülményei.

A 2009. évi program első állomása április 17-én Székesfehérváron volt, ahol a régió munkatársai közösen (Dunaújvárosi, Tatabányai, Esztergomi, Komáromi, Oroszlányi és Bicskei Fiókból) a város egyik óvodájában végeztek könnyű, szakértelmet nem igénylő fizikai munkát.

A székesfehérvári régió a meghirdetett Vállalati Önkéntes Programot a Fehérvárért Felelősen Városi Programmal kapcsolta össze, melynek eredményeként választásuk a 122 éves Felsővárosi Óvodára esett, ahol az udvart újították fel 18 fő részvételével.

Önkénteseik a gyermekek nagy örömére az udvari játékokat és bútorokat lecsiszolták majd újra festették, a tornapadokat felújították, a homokozókat pedig felásták és friss homokot tettek bele.A régió a Székom Zrt-t (Székesfehérvári Kommunális Zrt)- aki szintén tagja a Fehérvárért Felelősen Programnak – is segítségül hívta az udvaron található fák gallyazására, a kiásott régi homok- és hulladék elszállítására. Az akcióhoz csatlakozott a Praktiker Áruház, aki vállalta az ovisok már használhatatlanságig megöregedett kerti bútorának felújítását, valamint a munkálatokhoz szükséges anyagok szállítását.

 

A 2. állomás Budapest volt, mely alkalommal a munkatársak egy gyermekotthonban dolgoztak, április 24-én.

A budapesti Önkéntes tevékenységekben 61 fő vett részt, a Bank munkatársai közül 2 turnusban. A Fogadó intézmény ezúttal jobban illeszkedett a bank által kitűzött célhoz, - a családon kívül nevelkedő gyermekek megsegítéséhez, - a Fővárosi Önkormányzat Bólyai utcai Gyermekotthona volt, a II. kerületben. Mint a legtöbb ilyen intézmény itt is elöregedett megkopott játékok várták, hogy ügyes kezű önkéntesek megszépítsék. Az ott lakó gyerekekkel és az intézmény dolgozóival közösen négy játszóteret sikerült ujjá varázsolni, az itt található játékok, kerítések lecsiszolásával, festésével. Kicserélték az elhasználódott homokot valamint a játszókertek közti sétautakat, átjárókat kitakarították. A délutáni turnusban résztvevők segítettek a bokrok kivágásában, fák gallyazásában, gazolásban, takarításban, majd rózsát telepítettek és folytatták a délelőtt megkezdett kerítés lefestését.

 

A 3. állomás Szombathely volt, ahol a régió 23 munkatársa a Vas Megyei TEGYESZ Gyermekotthonában végzett önkéntes tevékenységet május 22-én.

Az intézmény gyermekvédelmi szakszolgáltatási feladatokat lát el, családokból kiemelt gyermekek gondozását végzik. Átlagban 15-20 gyermek van náluk (3-16 éves korig), akik a hivatalos gyámi tevékenység lezajlása után kerülnek tovább nevelőszülőkhöz, örökbefogadásra, vagy a Gencsapáti, Ikervári és egyéb intézményekbe. Az épület, s a hozzá tartozó udvari rész a 70-es években épült. Mint általában a költségvetési intézményeknek sajnos nekik sincs évek óta pénzügyi keretük felújításra, így az önkénteseket igencsak lehangoló látvány fogadta a reggeli érkezéskor. Lekopott kerti padok és gyermek játszóeszközök, mindenütt gyom. De a szorgos-dolgos kezeknek köszönhetően délutánra már mintha kicserélték volna az udvart.

Lefestésre került a vas-beton kerítés, a kapuk kerti padok, az udvari játszó eszközök (mászóka, mérleghinta), babaház, felújításon ment keresztül az udvari pavilon. Erős férfi kezek felszedték a letűnt korok emlékeit idéző térköveket, majd aprókaviccsal való aládolgozással újrafektetették és közben néhány tuja is elültetésre került. A kisebbek részére kialakításra került egy homokozó és a ház bejárata előtt egy új szép sziklakert is elkészült. A tevékenységekbe önkéntesen beszálltak az intézmény dolgozói és családtagjaik. Ők már előzetesen elkezdték a kerítések lecsiszolását és az eltört kerítés elemek meghegesztését. A régió munkatársai a munkát megelőző héten gyűjtésbe kezdtek: játékokat, könyveket, homokozó eszközöket hoztak otthonról, valamint vásároltak a gyermekek részére, néhány vállalkozó kedvű háziasszony pedig süteményt készített. Az intézmény nevelői az otthon udvarán főzött gulyással látták vendégül önkénteseinket.

 

A 4. állomás az Időjárás kiszámíthatatlansága miatt kicsit kalandos körülmények között, de június 12-én megrendezésre került még hozzá Kecskeméten a Faragó Béla Gyermekotthon IV. számú lakás otthonában

A tervezett időponthoz képest később került sor a program megvalósítására ennek oka az a fránya és kiszámíthatatlan időjárás amely minden kültéri Önkéntes Program esetén a „fő mumusunk”. Amilyen nehezen indult a program az időpont változtatás miatt olyan jól sikerült végül. Az elvégzett feladatok után ami kerítésfestésből, tereprendezésből és ültetésből állt, a bank munkatársai és a gyerekek a bank által vásárolt és újonnan felállított kosárlabda palánkot vették birtokukba néhány zsákolás erejéig. Ezzel az önkéntesség egy másik nagyon fontos üzenetét is megvalósították. Megismerni és együtt lenni azokkal akikért teszünk valamit, ez esetben az állami gondozásban élő gyerekek életébe ezzel a kis közös sportolással hoztak új fényt. És természetesen a banktól ott lévő munkatársaik nagyon sok élménnyel gazdagodtak.

A kecskeméti program után nyári szünet következett az önkéntes programokban. Természetesen ez nem jelentette azt, hogy lábunkat lógatva vártuk az őszt. Nagy erőkkel dolgoztunk az őszi programok leszervezésén. Így történhetett, hogy az őszi Raiffeisen Bank-os Vállalati Önkéntes Programok sorában volt mikor egy napon Budapesten és Nyíregyházán is vagy éppen Győrött, Komlón és Miskolcon is tevékenykedtek. Na, de lássuk részletesen:

 

5. és 6. állomás október 2.

Budapest, Szilágyi Erzsébet Gyermekotthon, Tiszadob Gyermekotthon

A budapesti régió munkatársai ezen a szép őszi napon Békásmegyerre egy 15 évvel ezelőtt épült modern gyermekotthonba mentek önkénteskedni. Bár a gyermekotthon nem túl régi mégis ráfért már a külső festés a kerítések és egyéb udvari bútorok újrafestése, mely feladatokat az Önkéntesek tökéletesen megoldottak. Az otthon dolgozói hálájuk jeléül megvendégelték a Bank munkatársait helyben készített finomságokkal többek között 6 féle süteménnyel.

Tiszadobon sem kellett éhezniük a komoly feladatok elvégzése után a bank önkénteseinek, miután befejezték a szaletlit, lefestették a kerítést a kerti padokat és neki álltak a tó kiásásának a helyiek elkészültek a bográcsban készített finomságokkal amit együtt fogyasztottak el a jól végzett munka jutalmaként J

 

7. állomás:

Győr-Moson-Sopron megyei Gyermekvédelmi Központ Bóbita Gyermekotthon

Komló: Kodály Lakóotthon

Bóbita: A már az ottani karbantartó által korábban elkezdett lamella kerítés építését és festését fejezték be az önkéntesek. Lefestették a meglévő kerítést a tetőterasz korlátjait és kültéri ágyikókat (levegőztetők). Az otthonban 0-3 év közötti gyermekek élnek. Parkosították az udvart és cserjéket ültettek.

Kodály: Épületen belüli tisztasági festés kb.: 200 m2-es felületen valamint 200 m-es kerítésfestés volt a feladat amit nagyon szépen és ügyesen megcsináltak az önkéntesek jutalmul a helyiek finomabbnál finomabb falatokkal vendégelték meg őket