Vállalati Önkéntes Program az E.ON Energiaszolgáltató Kft. munkatársaival a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban

Október első hetében az E.On Energiaszolgáltató Kft 30, lelkes munkatársa jelentkezett Szabadtéri Néprajzi Múzeumban megszervezett vállalati önkéntes programra (szerencsére ez a lelkesedés még a nap végére sem hagyott alább).

Önkénteseket Jakab Jutka, a múzeum gondoksági vezetője köszöntötte, akitől megtudtuk, hogy a közel 60 hektáros területet kevesebb, mint 10 ember tartja rendben, így minden segítség elkél a terület rendbetételéhez.

Az önkéntesek feladata a Bakony, Balaton- Felvidék tájegység csinosítása volt. (A VIII-as tájegységről bővebben itt olvashatnak: http://skanzen.hu/?fm=article&id=149). Az önkéntes nap vidám hangulatát megalapozta, hogy a tájegységhez teherautó platón utazva jutottak el a résztvevők. Az önkéntesek egyik fele a 60 tő levendulának a helyét készítették elő, mely az 50 méter hosszan felásott talaj nagy kövektől, gyökerektől való megtisztítását, átszitálását jelentette. Ezalatt a csapat másik fele a tájegységhez tartozó vízelvezető árok megtisztítására vállalkozott. A nap végére közel 4, bokrokkal és gazzal benőtt árkot sikerült megtiszítani, melynek köszönhetően az esővíz újra akadály nélkül tud folyni.

Az ebéd sertéspörkölt krumplival, savanyúsággal és házi rétes volt, melyet a múzeum egyik pajtájában fogyasztottunk el. A pajtához kisvasúttal mentünk fel.

A jól megérdemelt ebéd után önkéntesek folytatták a munkát, sőt délutánra a 3 db, tölgyfából készített pad is megérkezett, melyet festés után az útmenti pihenőnél helyeztünk el. 

A programot a levendulák elültetésével és a platón utazással fejeztük be.