Vállalati Önkéntes Program az MSD Pharma Hungary Zrt. munkatársaival

Az értelmi fogyatékossággal élők többnyire esélytelenül indulnak a munkaerőpiacon, pedig megfelelő szakképesítéssel nagyon hasznos munkát tudnak végezni. A Gyömrői Speciális Szakiskola ilyen képzést nyújt enyhe és középsúlyos értelmi fogyatékkal élő diákjainak, akik mostantól újra kulturált és modern körülmények között tanulhatnak, képzésük pedig újabb szakiránnyal bővült. Az MSD Pharma Hungary Kft. segítségével jelentős értékben végeztek felújítási munkákat az iskolaépületen, valamint a tankertészet teljes körű rehabilitációjára is sor került a vállalat 115 önkéntes dolgozójának bevonásával.

A sajátos nevelési igényű, tanulásban vagy értelmileg akadályozott diákok nevelésével foglalkozó bentlakásos intézményben régóta szükség lett volna egy mindent átfogó felújítási munkára, ez azonban saját tőkéből elérhetetlennek bizonyult. Pedig a Gyömrői Speciális Szakiskola nem csak biztonságos gyerekkort, hanem kertészeti, mezőgazdasági szakképesítést is ad a fogyatékkal élő, többségében hátrányos helyzetű tanulóknak, akik így önálló életvezetésre és munkavégzésre alkalmasan léphetnek a nagyvilágba.

„A két tantermes iskolaépület olyan katasztrofális állapotban volt, hogy egy ideje kénytelenek voltunk egy 20 négyzetméteres lakás szobájában tartani az órákat. A felújítás révén most nem csak visszaköltözhettünk, de a szőlőültetvény korszerűsítésével a képzési palettát is bővíthettük, így diákjaink végre nem csak elméletben sajátíthatják el a szőlőművelés folyamatát” – fejtette kiKormányos Zoltán, az intézmény vezetője.

A gazdálkodás nem csak a képzés, hanem a mindennapok része is: a most kialakított öntözőrendszerrel élelmiszert is tudnak termelni, ami nagy segítséget jelent az egészséges és változatos étrend kialakításában. Az MSD Pharma Hungary Kft. 115 önkéntese fedett fatárolót is épített, felújította a tároló helyiséget, a kazánházat és az üvegházat, az iskolaépületen pedig nem csak a tetőszerkezetet, hanem a nyílászárókat is kicserélték. A falakat hőszigetelték és újrafestették, szabadidős célokra pedig asztalokat és padokat telepítettek a tankertbe.

„Évi 40 óra önkéntességre felhasználható, fizetett munkaidőt biztosítunk minden dolgozónknak, hogy mindenki a személyes motivációja, szaktudása alapján választhasson a rászoruló csoportok között, évente egyszer pedig a Vállalati Önkéntes Nap keretében közös jótékonysági akciót szervezünk. Arra törekszünk, hogy ezen a napon többszörösen hátrányos helyzetben lévő intézményeket keressük fel, és olyan segítséget nyújtsunk, ami nem csak az adott közösség, hanem az egész társadalom szempontjából fontos változásokhoz járul hozzá” – mondta Dr. Csutora Péter, az MSD Pharma Hungary Kft. orvosigazgatója.

„A fogyatékossággal élőknek ugyanúgy megvannak a magukhoz képest mért erősségeik, mint mindenki másnak. Ezekre az erősségekre, például a növényekkel végzett munka megkívánta türelemre és kitartásra építve fejlesztésük kézzelfogható eredményeket mutat. Ha pedig eredményesen képezzük őket, nemcsak önfenntartó képességüket javítjuk, ezáltal csökkentve a társadalom többi részére való ráutaltságukat, hanem lehetővé tesszük, hogy mindennapjaik során a környezetük számára hasznos munkát végezhessenek”  – tette hozzá Sipos Sándor, szervezetpszichológus, a shapeHR HR-tanácsadója.

 

forrás: http://socialbranding.hu/csr/socialbranding/2015/07/16/segitik-az-ertelmi-fogyatekkal-eloket/