Vállalati Önkéntes Program a British American Tobacco munkatársaival

Győrság főtér, reggel 8 óra: üres, lekövezett tér, mögötte park, mellette buszmegálló. Kietlen tágas tér, sehol senki.

Győrság főtér reggel 9 óra: sűrűsödő tömeg, nyüzsgő emberek, zsibongás.

Győrság főtér 11 óra: szorgos, dolgos embersereg, a tér minden pontján kisebb csoportokban dolgozó alakulatok, hangos kalapálás, élénk hangzavar.

Hát valahogy így népesítette be a BAT önkéntes csapata a Győrtől 13 km-re, a Pannonhalmi Apátság lábainál fekvő, csendes kis falucskát. A reggel a polgármester köszöntésével, szendvicsekkel és az elmaradhatatlan pálinkázással indult. Az Önkéntes Központ Alapítvány munkatársai előkészítették a terepet kellőképpen, így a helyszínen már csak külön csapatokra bontva kellett összeszerelni illetve lefesteni a Főtér arculatát és funkcióját kiegészítő elemeket. Kihagyhatatlan segítségünk volt Józsi asztalos mester. A kb. 59 főből álló csoportot a hozzátartozók és a gyerkőcök vidám ricsaja színesítette. A polgármester meglepetése volt, hogy a gyerekeknek megszervezett egy helyi pónik által húzott lovaskocsizást. Mindenki alaposan összemaszatolta magát, de ez csöppet sem zavart senkit. A falubeliek meg-, megállva bámészkodtak, csodálkoztak, hogy kik ezek a sárga egyenpólóban szorgoskodó emberkék.

Lelkes csapatunkkal összeállítottunk 3 tetővel ellátott állandó elárusító standot, 3 szétszerelhető árusító standot, 6 db kültéri hulladéktárolót, 3 db asztallal és padokkal egybeépített parki pihenőhelyet, egy bringatárolót és 6 virágládát. Az időnkből és lelkesedésünkből még az is kitellett, hogy túlteljesítve az adott feladatot még a helyi hirdetőtáblát is lecsiszoljuk és átfessük. Kellemesen elfáradva, de lélekben feltöltődve vonult át a társaság a 40kg húsból készített marhagulyás elfogyasztására az iskola épületébe. Evés után mindenki kéznyomatot hagyhatott az utókor számára bizonyítandó, hogy ezen a napon részt vett az önkéntes munkában.

A BAT vezetés ajándékba mindenkinek egy csuporka mézet – helyi termelőit- adott útravalóul. Megegyeztünk, hogy legközelebb ezt a mézet és más helyi terméket a BAT által kialakított piactéren fogjuk vásárolni!

A naplemente fényeiben fürdő Pannonhalmi Apátság látképével a visszapillantóban távozott a BAT csapat a tett helyszínéről: immáron maguk mögött hagyva az új Piac teret.

És a program számokban:

124 kéz 3 m3 fából 6 db virágládát, 6 db szeméttárolót, 3 db fix és 3 db mobil árusító asztalt valamint 3 db pad asztal garnitúrát szerelt össze, 45 l lazúrt kent fel 80 db ecsettel, majd 4 l hígítóval mosakodottJ Mindehhez felhasználtunk 70 pár kesztyűt is és 9 m2-nyi napvásznat.

Előzőleg 10 kéz lerakott 106 m2 térkövet és 57 méter szegélyt,

216 l különböző folyadékot fogyasztottunk, 40 kg marhahúsból készült pörkölt amihez 15 kg krumpli fogyott és 5 kg savanyúság.