Vállalati Önkéntes Program a KPMG munkatársaival

Csütörtökön október 25-én, csütörtökön izgalmas napra ébredtek a KPMG hazai és  nemzetközi munkatársai, akik éppen egy több napos tréning sorozaton vettek részt Magyarországon. ezen a napon ugyanis újfajta kihívással kellett szembenézniük: a Kossuth Lajos Gyermekotthon és Általános Iskola főépületének külső és belső felületeit kellett felújítaniuk, kifesteniük az itt élő, hátrányos helyzetű, állami gondozott gyermekekkel közösen. Hat csoportba osztva 68 önkéntes dolgozott együtt a fiatalokkal, fém ajtókat dekoráltak, lambériát csiszoltak és lakkoztak, ez épületen található fa betéteket festették le.

A budapesti gyermekotthon már 1968. óta gondozza, neveli és oktatja azokat a gyermekvédelmi gondoskodásra is szoruló gyermekeket, akik pszichésen és kismértékben organikusan is sérültek. Sok esetben hátrányos helyzetük miatt – ami adódhatott a születési sérülésekből, a családban vagy máshol elszenvedett traumáktól, a gyakori iskolaváltásokból – mentálisan is erősen retardált állapotban kerülnek az intézménybe.

Az otthonban élő 7-18 éves fiúk és lányok nagy többsége kommunikációs zavarokkal is küzd, amely súlyos dyslexiás, dysgráfiás státusukból következik. Gyenge adaptációs készségük akadályozza őket abban, hogy normál iskolai keretek között legyenek oktathatók. Az intézmény felvállalja azoknak az állami gondozott, másutt nem oktatható, nevelhető gyerekeknek és családjaiknak megsegítését, akik nemcsak az iskolai munka során szorulnak segítségre, de hányatott sorsuk miatt az otthonuk is sincsen.

A Gyermekotthon és az Önkéntes Központ Alapítvány már hetekkel korábban elkezdte előkészíteni a tényleges önkéntes tevékenységet. Végül csütörtök reggel több mint 68 lelkes önkéntes érkeztek az Otthonba a világ minden részéről. A gyülekező és a köszöntő az intézmény étkezőjében került megrendezésre, ahol az otthon igazgatója köszöntötte és az Alapítvány ügyvezetője tájékoztatta a KPMG munkatársait az önkéntes tevékenység részleteiről. 20 perccel később az épületben hemzsegtek a fehér overállba öltözött önkéntesek. Különböző tevékenységek köré csoportosultak a résztvevők: az egyik csoport a folyosó lambériáját csiszolta és lakkozta.

A második csapat az épületet körbevevő fa betéteket csiszolta le és festette át. Az otthon lakóinak tervei alapján dekorációt készítettek az önkéntesek a fémajtókra. Az utolsó 20 percben az önkéntesek nagy része befejezte a munkát, így a szabad kapacitást az épület fa betétjeihez irányítottuk, mindenki itt tevékenykedett. A rövid ebédszünet után az önkéntesek meglátogatták az itt élő gyermekek lakásotthonait, megismerkedhettek az otthon szokásaival. Az önkénteseknek lehetőségük volt kipróbálni a korfballt. Belekóstolhattak a Magyar és a cigány népi tánc örömeibe. A tánclépések felkorbácsolták a hangulatot, a nemzetközi önkéntesek alig bírták abbahagyni a közös táncot. Zárásképpen a gyerekek egy népitánc előadást tartottak a látogatóknak, aminek nagy sikere volt.

Az intézmény igazgatója hálásan köszönte az önkéntes csapat munkáját és hozzáállását. Ez a segítség és az együttműködés egyedülálló formája jó példát ad az Otthonban élő gyerekeknek is. Reméljük, hogy ők is önkéntesek lesznek a jövőben. A vállalati önkéntes program nemcsak a célcsoportra hatott, hanem magukat az önkénteseket is megérintette, érzékenyebbé váltak a társadalmi környezetükre.