Vállalati Önkéntes Program a miskolci Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola Alapítványnál

Önkéntesek érkeztek Budapestről péntek délelőtt, hogy összetakarítsák az avart, s ezután érzékenyítő programon vegyenek részt a Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola Alapítványnál.

A Vodafone Magyarország Zrt. középvezetői az önkéntesség évének jegyében a miskolci vakvezető-kutyaképző alapítványt választották, hogy a lehullott falevelek összetakarításával is segítsék az intézmény hétköznapját. Ezt követően úgynevezett érzékenyítő programon vettek részt, ahol nem csupán a kutyák intelligenciáját tapasztalhatták meg, hanem azt is, hogyan élik a látássérült, vak emberek mindennapjaikat.

– Mindannyian Budapestről érkeztünk. Miskolcon van a Vodafone legnagyobb ügyfélszolgálati rendszere, ezért gyakran fordulunk meg itt, a városban. Nagyon kedves helyünk a borsodi megyeszékhely, ezért szerettünk volna itt segíteni. Azért választottuk a miskolci Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola Alapítványt, mert nagyon szeretjük a kutyákat, szerettük volna közelebbről megismerni ezt a világot – mondta Székely Noémi, a Vodafone Magyarország Zrt. ügyfélszolgálati igazgatója. Hangsúlyozta, nincs sok kapcsolatuk a megváltozott munkaképességűek körében, így szerették volna ezt a szegmenst is megismerni.

Az épület környékét majd’ egy óra alatt rendbe hozták az önkéntesek, majd megismerkedtek a terápiás és vakvezető kutyákkal, s kipróbálták a ráutaltság miliőjét.

Felismerni egyszerű, hétköznapi tárgyakat, aláírni egy jelenléti ívet, kitölteni egy csekket vagy éppen egy reklámújságot olvasni. Mind egyszerű tevékenységnek hangzik, ám csökkent látóképességgel, vakon korántsem zökkenőmentes elfoglaltság.

A mobilszolgáltató munkatársai megismerték az alapítvány rehabilitációs központját, tevékenységét, beszélgettek az érintettekkel, bekötött szemmel sétáltak a vakvezető kutyákkal, és megpróbáltak reklámújságot olvasni szürkehályoggal, csökkent látóképességgel.

– Hagyományteremtőnek szánjuk ezt a mai programot. Az önkéntesek hosszú távon is „profitálhatnak” a mai napból, hiszen, ha a későbbiekben látássérülttel találkoznak, tudni fogják, hogyan segítsenek. A segítség csupán akkor hasznos, ha alkalmas pillanatban érkezik – mondta , a Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola Alapítvány munkatársa.

Kiss J.

forrás: http://www.minap.hu/news.php?extend.46032.14