Vállalati önkéntes program a Vodafone munkatársaival

A Cházár András Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola, Készségfejlesztő Speciális Szakiskola, Szakiskola, Diákotthon és Pedagógiai Szakszolgálat adott otthont ennek a nagyszabású önkéntes programnak. A hallássérült tanulók mellett egyre több sajátos nevelési igényű (tanulásban akadályozott, autista, részképesség kieséses) gyermek tanul az óvodában, általános iskolában és a szakképzésben. Mikesy György - az ország első hallássérült igazgatója, az iskola jelenlegi igazgatója –és az intézmény többi dolgozója nagy lelkesedéssel és előkészülettel várta az önkénteseket. A több mint 200 éves múltra visszatekintő intézmény egyre szűkölő költségvetése miatt évről évre már csak az legalapvetőbb és törvényileg meghatározott karbantartási munkálatokat tudja elvégezni.

A sportcsarnok kifestése és a sportcsarnokhoz tartozó kiszolgáló helységek felújítása és festése illetve dekorálása kitűnő feladat volt az önkéntes csapat számára. Sportcsarnok kiszolgáló helységei az önkéntesek munkája előtt:

A dísztermi köszöntőben az igazgató előre megköszönte a segítséget és azt, hogy vannak ilyen lelkületű emberek, vállalatok. Majd bemutatkozott a Hallatlan Alapítvány is, amely elsődleges célja az volt, hogy létrehozzon egy interneten is elérhető jelnyelvi szótárat, amely megkönnyíti a jelnyelvet tanulók helyzetét. Fő tevékenysége elsősorban a siketek és nagyothallók integrációja.

A tájékoztató után színek szerinti csoportokban indultak az önkéntesek a tevékenységek helyszínére.

A csoport nagyobb része fehérre festette a tornatermet és a már előkészített kiszolgáló helyiségeket. Egy tucatnyian azon dolgoztak, hogy vidám figurákkal kidekorálják a folyosót. A sablonok felrajzolása után az önkéntesek derűs színekkel festették ki a tréfás figurákat. A nagyobb képet projektorral kivetítve rajzolták fel a falra, majd színezték.

A harmadik féle tevékenység keretében a jelentkező és erővel megáldott férfiak egy régi betonkerítés alapját ásták és csákányozták ki a földből, hogy a helyén be lehessen füvesíteni a kertet.

Az önkéntesek gyors munkájának köszönhetően hamar eljött az ebéd ideje, amit a gyerekekkel közös önkiszolgáló konyhában fogyasztottak el. Búcsúzóul a tanulók egy rövid darabot adtak elő, ami mélyen meghatotta az önkénteseket.

A Vodafone munkatársak önkéntes tevékenységének, azaz az intézmény sportcsarnokhoz tartozó kiszolgáló helységek tisztasági festése és szebbé tételének köszönhetően a speciális nevelés igényű diákok méltó körülmények közötti sportolási lehetőséghez juthattak.