Vodafone Önkéntes Közösség 2012-ben

A 2010-ben létrehozott Vodafone Önkéntes Közösség keretén belül a Vodafone és a Vodafone Operációs Központ munkatársai negyedévenként egy munkanapot pályázhatnak meg önkéntes munkavégzésre, és maguk dönthetik el, hogy milyen önkéntes tevékenységet végezzenek. Az önkéntes programokhoz pénzbeli támogatásért a Vodafone Magyarország Alapítványhoz pályázhatnak a vállalat munkatársai, a program megvalósításában pedig az Önkéntes Központ Alapítványtól kérhetnek segítséget.

2012-ben a Vodafone Magyarországgal és a Vodafone Operációs Központtal 4470 önkéntes munkaórában 31 önkéntes program valósult meg közel 650 résztvevővel Budapesten és környékén, illetve Miskolcon, melyek közül a legnépszerűbbek a gyermekeket és hátrányos helyzetű gyermekeket támogató önkéntes programok voltak.

 

  • Kerítésépítés a miskolci Baráthegyi Vakvezető és Segítő és Kutyaiskolában

A Vodafone munkatársai már nem először találkoztak az alapítvány munkatársaival, munkájukkal. 2012 júniusában három csoportban kerítést építettek az alapítványt körülvevő árok mentén, hogy elkerüljék, hogy a mindennapos foglalkozásaikra járó látássérültek beleessenek az árokba. A kerítésépítésen kívül lefestették még az alapítvány irodájának ablakrácsait és betekintést nyerhettek vakok és látássérültek mindennapjaiba és akadályaikba.

„Mi, 18-an, akik részt vettünk a programban, már tudjuk, hogy hogyan kell megközelíteni egy látássérült embert és hogyan kell a segítségére lennünk, biztos vagyok benne, hogy ezek után már nem leszünk olyan gyámoltalanok az ilyen helyzetekben. Azt hiszem, ez a legtöbb, amit kaphattunk az ott dolgozóktól. Sőt, bátran kijelenthetem, hogy mi sokkal többet kaptunk”

 

  • Akadálypálya építése a SOS Kutyamentők Alapítványnál

2012 májusában 20 megilletődött önkéntes érkezett az elhagyatott, katasztrófa sújtott területnek berendezett laktanyába, ahol új akadálypályát építettek a mentőkutyák gyakorlatozásához.

„Rémisztő és furcsa volt kiszakadni a mai rohanó világból, amiben sokszor úgy érezzük biztonságban vagyunk és ilyen velünk nem történhet. Elkezdtünk építeni, mindenki más-más feladatot kapott a kutyáknak szánt „akadálypálya” felújításában/átalakításában. Mi a búvóhelyek építését vállaltuk, ami hűtőszekrények teljes kibelezését és „üzembehelyezését”, összetákolt raklapok elrejtését/eltakarását jelentette néhol térdig érő műanyag flakonos szobában. A program végén megismerkedtünk a főszereplőkkel, akik örömmel ugrottak ránk, szó szerint, mert valószínűleg érezték, hogy az egész csapat hatalmas szeretettel érkezett ide.”

  • Mesefal- és kerítésfestés a Csibe bölcsődében

2012 szeptember első péntekén a zuglói bölcsődében az önkéntesek feladata a megkopott kerítés rozsdátlanítása és lefestése, illetve az udvaron található tűzfalon előre felrajzolt mesefigurák kifestése volt.

„A gyermekeknek nagyon tetszettek az állatok, szívesen nézegetik napközben. Jó alkalom ez az ismereteik, szókincsük bővítésére is. A kerítésünk lefestése nemcsak nekünk volt nagyon hasznos, de úgy gondolom, hogy ez követendő példa lehet a szülők számára is. Ők is nagyon jó ötletnek tartották a segítésnek ezt a formáját! Köszönjük, és kívánunk eredményes, sikeres munkát az egész csapatnak!” Tibor Györgyné, Csibe Bölcsőde vezetője

  • Vodafone Magyarország vezetősége a váci Cházár András Többcélú Oktatási Intézményben:

A csoport nagyobb része fehérre festette a tornatermet és a már előkészített kiszolgáló helyiségeket. Egy tucatnyian azon dolgoztak, hogy vidám figurákkal kidekorálják a folyosót. A sablonok felrajzolása után az önkéntesek derűs színekkel festették ki a tréfás figurákat. A nagyobb képet projektorral kivetítve rajzolták fel a falra, majd színezték.

A harmadik féle tevékenység keretében a jelentkező és erővel megáldott férfiak egy régi betonkerítés alapját ásták és csákányozták ki a földből, hogy a helyén be lehessen füvesíteni a kertet.

Az önkéntesek gyors munkájának köszönhetően hamar eljött az ebéd ideje, amit a gyerekekkel közös önkiszolgáló konyhában fogyasztottak el. Búcsúzóul a tanulók egy rövid darabot adtak elő, ami mélyen meghatotta az önkénteseket.

 „Bejöttek hozzám a nálunk tanulók, érdeklődtek, hogy kik csinálták? Elmondtam nekik a történetet, nagyon jól esett nekik a történet, hogy segítség nekik szólt. Ezt tudatosítottam bennük, hogy "felnőttek" is gondolnak azokra a tanulókra is, akik magukról azt állítják, hogy többre nem képesek, ebben kellemesen csalódnak, mert megértik, hogy segítség annak szól, hogy szép környezetben jobban tudjanak tanulni és fejlődni.” Mikesy György, Cházár András Többcélú Oktatási Intézmény igazgatója

  • Internetoktatás és kézműves foglalkozás a Király Klubban

A Vodafone Operációs Központ kérésére önkéntes programot szerveztünk a budapesti Király (Nyugdíjas) Klubban, mivel 2012 az aktív időskor és a nemzedékek közötti szolidaritás Európai Éve volt. A program célja a generációk közötti együttműködés erősítése és az egymástól való kölcsönös tanulás volt. Amíg az önkéntesek egy része az időskorúakkal beszélgetett a mobilinternet és az internethasználat előnyeiről és esetleges hátrányairól, addig a csoport másik fele a lépcső körüli falat varázsolttá színesebbé. Ezek után a kézműves foglalkozásra járó időskorúak és az önkéntesek közösen kézműveskedtek, mely során a többek közt megtanulhattuk, hogyan kell körmön fonni.

  • Összekötő folyosó felújítása és mesefal festése a Tűzoltó utcai Klinikán

Hosszas előkészítést követően 2012 november végén és december elején sikerült felújítani és megszépíteni a Tűzoltó utcai Klinika összekötő folyosóját. Az első csapat a frissen szigetelt és gipszkartonozott falat festette le fehérre, míg a második csapat a falra előrajzolt népmese szereplőket és A só című mese jeleneteit varázsolta élettel telivé. Kezdetben a kórház munkatársai és az arra járók furcsállva nézték a sok piros pólóban megjelent önkéntest, viszont a második alkalommal már alig várták a lelkes festőket, hogy lássák ennek a rengeteg munkának az eredménye.  Ott jártunkkor bárki, aki elment a folyosón vagy megköszönte a munkáját az önkénteseknek vagy A magyar népmesék zenéjét dúdolva állt tovább.

 

http://www.youtube.com/watch?v=PY6KXVKCAzs

 

 

  • Karácsonyi készülődés egy Budapesthez közeli anyaotthonban

Az intézmény vezetője lelkesedéssel és mély átéléssel mesélte el az otthonban folyó munkát, az ide került nők komolyan elgondolkodató, megható sorsát. Ez az élménybeszámoló nagyon inspirálta a hallgatóságot, akár naphosszat el lehetett volna hallgatni. A beszámolót követően az önkéntesek azzal az érzéssel álltak neki az anyukákkal a közös karácsonyi készülődésnek, hogy tudták, biztosan jó helyre hozták az irodában gyűjtött tartós élelmiszert és jöttek segíteni.