Hírek

2023 szeptemberében a Mentoring Across Borders partnerség képzési napokat szervez a szervezetek számára, hogy mentor pontokká válhassanak. A mentor pont olyan szervezet, amely idősebb embereket képez ki mentorokká, és egy online platformon keresztül párosítja őket fiatalabb tanítványokkal. Amennyiben az Ön szervezete érdeklődik a mentorálás kialakítása iránt, szeretettel várjuk angol nyelvű képzésünkön.

Bővebb információ a Mentor Pontokról itt található: Mentoring Across Borders honlap.

A képzési napokat a partnerségben részt vevő négy szervezet, az AGE Platform Europe, a CESES, a CEV és a Vol.To szervezi online és angol nyelven (egy rendezvényt olasz nyelven is), és részt vehet bármely, a projekt iránt érdeklődő szervezet.

A MAB képzési nap célja, hogy felkészítse az érdeklődő szervezeteket a Mentor Pont szerepének vállalására és a projekt kísérleti tevékenységeiben való részvételre. Bemutatásra kerülnek a Mentor Pontok jellemzői, szerepei és feladatai, valamint a MAB platform és azon anyagok bemutatása, amelyeket a Mentor Pontok a mentorok képzéséhez használhatnak.

A képzési napok második fordulójára decemberben kerül sor azon szervezetek számára, amelyek nem tudnak részt venni az első, szeptemberi időpontban.

Az Önkéntes Központ Alapítvány – a Diverzitás Alapítvánnyal együttműködve – ingyenes workshopot hirdet, melynek célja, hogy a munkakeresők számára új utat mutasson: bemutassa a civil szervezetek munkáját, erősítse a környezettudatosságot, segítsen a képességek tudatosításában és pármentorálást biztosítson, mely segíti a résztvevőket a munkakeresésben. Olyan fiatalok (18-30 év) és tapasztalt munkakeresők (45+) jelentkezését várjuk, akik szívesen fedeznék fel a környezettudatossággal foglalkozó civil szervezetek munkáját és kíváncsiak a páros mentorálás előnyeire.

A 2 napos program tartalmaz: 4 workshopot, készségtudatosító tréninget, valamint egy 4 órás civil szervezeti látogatást és egyéni időpontokba szervezett mentorálást.

Időpont: 2023.10.10-11. + külön időpontokban a szervezeti látogatás és mentorálás

Helyszín: Európa Pont Bp. II. Lövőház u. 35

Jelentkezési határidő: 2023.október 5. csütörtök 12:00

Jelentkezés az alábbi linken: https://forms.gle/9e8Q8v1gaym8tHFr9

További információ: tarcsai.judit@onkentes.hu

Az Önkéntes Központ Alapítvány egy Önkéntes Koordinátori Közösség kialakítását tervezi, és szeretné elősegíteni egy ilyen közösség formálódását. Célunk egy olyan szakmai alapokra épülő közösség létrehozása és összefogása, amely országos szakmai fórumot képez a gyakorló önkéntes koordinátorok számára.Előzetesen azt kívánjuk felmérni, hogy a különböző területeken, más-más szervezeti keretek között működő önkénteseket szervező, koordináló munkatársak számára hogy lehetne hasznos egy ilyen közösséghez csatlakozni, valamint milyen elvárásaik és igényeik vannak.Azt is szeretnénk feltérképezni, hogy milyen lehetőségeik vannak az önkéntes fogadó szervezeteknek, amivel hozzá tudnak járulni a koordinátori közösség fenntartásához és működtetéséhez.
Az online kérdőív ezen a linken található: https://forms.gle/8jD7gv24ec4EsN476
Kitöltési határidő: 2023. október 5.
Nagyon köszönjük, hogy a kérdőív kitöltésével segíti munkánkat!

               Idén 15. alkalommal osztjuk ki az Önkéntességért díjakat.

 

 

 

2009-ben azzal a céllal hoztuk létre ezt a díjat, hogy növeljük az önkéntesség társadalmi ismertségét és elismertségét. 15 év távlatából elmondhatjuk, hogy ma már az önkéntesség a nonprofit szféra minden területén jelen van, és egyre több azon magánszemélyek száma, akik alkalmanként vagy rendszeresen végeznek önkéntes tevékenységet. 

 

A feladatunk e téren ma már az önkéntesség minőségének fejlesztése mind az önkénteseket foglalkoztató civil szervezetek körében, mind az önkéntes tevékenységet végzők körében.  Mára az önkéntesség kilépett az „egyszerű segítségnyújtás” szerepből. Egyre többen ismerik fel az önkéntesség szerepét, fontosságát a közösségépítésben, és azt, hogy az önkéntesség során megszerzett tapasztalatok nagy mértékben hozzájárulnak a kulcsképességek fejlesztéséhez. Az önkéntesség hozzájárul a fizikai és mentális egészség megőrzéséhez, segítséget ad a pályaválasztáshoz és pályamódosításhoz is 

 

A 2023-as év az elmúlt 3 év eseményei - a Covid-19 járvány és az Ukrajnában kitörő háború -után az önkéntesség terén is hozott némi nyugalmat , így a rendkívüli évek után a korábbi aktivitással, kevesebb váratlan helyzettel szembetalálkozva lehetett szervezni és megvalósítani az önkéntes programokat. 

 

A hagyományokhoz híven idén is várjuk a pályázatokat az Év Önkéntes Programja díjra olyan civil szervezetektől, intézményektől, akik mindennapi tevékenységeiket önkéntesek segítségével látják el. Örömmel fogadnánk olyan pályázatokat, amely bemutatja, hogy az önkéntes program, az önkéntesek bevonása milyen előrelépést hozott a szervezet életében az elmúlt 15 évben, nem csak az elmúlt 1 év során. Például: ha az évek során egy kisebb önkéntes közösségből mára már az önkéntesekre támaszkodó jól működő civil szervezet lett. 

 

2023-ben is keressük az Év Önkéntesét, a díjra olyan személyek jelölését várjuk, akik példaértékű önkéntes tevékenységet végeznek és e tevékenységük révén másokat is motiválnak az önkéntes tevékenységre. Fontos, hogy ebbe a kategóriába jelölni kell a díjra érdemesnek tartott személyt, önjelölés nem lehetséges.

 

Ma már a legtöbb cég életében fontos szerepet tölt be a társadalmi felelősségvállalás (CSR) a fentarthatóság, az employer branding. Ezek mind olyan tevékenységek egy vállalaton belül, melyekbe beépíthető az önkéntesség valamilyen formában. A Legjobb Vállalati Önkéntes Program nívódíjra azon vállalatok pályázatait várjuk, akik elősegítik, biztatják, támogatják munkavállalóikat önkéntes tevékenységek végzésére és ehhez a vállalat minden szükséges hátteret biztosít. Ezek a tevékenységek lehetnek fizikai munkán alapulóak és szaktudást átadóak is, azaz Pro Bono tevékenységek.

 

Az Év Közösségi Kezdeményezése közönségdíjra, olyan helyi kisebb szervezetek vagy helyi önkéntesekből álló közösségek jelentkezését várjuk, amelyek saját közvetlen környezetükben végeznek kiemelkedő tevékenységet önkéntesekkel. Ezt a díjat közönségdíj formájában adjuk ki, melyre online formában várjuk majd a szavazatokat. A szavazásról az Önkéntes Központ Alapítvány Facebook oldalán fogunk tájékozatatást adni. 

A szavazás időtartama 2023. október 16. 18.00 - 2023. november 10.18.00

Minden más kategóriában a pályázatokat szakmai zsűri fogja értékelni és elbírálni. 

A nyerteseknek a díjak átadására egy díjátadó est keretében 2023. december 07. Budapesten az Impact Hub dísztermében kerül sor. 

 

Pályázatok beadási határideje: 2023. október 09.

 

Online formában eléhető pályázati űrlapok linkjei:  

 

Az  ÉV ÖNKÉNTESE 2023.

 

Az  ÉV ÖNKÉNTES PROGRAMJA 2023. 

 

A LEGJOBB VÁLLALATI ÖNKÉNTES PROGRAM NIVÓDÍJ  (cégek)

 

Az  ÉV KÖZÖSSÉGI KEZDEMÉNYEZÉSE 2023. (közönségdíj) 

 

 

 

 

Önkéntessségért díj 2023. Részvételi szabályzata itt érhető el:

https://drive.google.com/file/d/1r98akpX3nGgpVxwdDoBK8uVC8AMndpL3/view?u...

Az Önkéntes Központ Alapítvány szeptembertől folytatja az idén megkezdett, nagy sikerű önkéntes menedzsment témájú workshop sorozatát.Az őszi workshopok témája az Önkéntesek bevonása – toborzás, kiválasztás, felkészítés, motiválás… A workshopok online és részben és igény szerint budapesti helyszínen, személyesen lesznek megtartva.

 

 

A tematikus workshopok témái,időpontjai:

 

1. Önkéntesek toborzása és kiválasztása: elméletben és gyakorlatban – Online Workshop

Időpont: 2023.szeptember 21. 14.00-17.00 óra Részvételi díj: br.9.000/fő

 

 

2.  Önkéntesek felkészítése, képzése és az önkéntescsapat építése: elméletben és gyakorlatban – Online Workshop 

Időpont: 2023.szeptember 28. 13.30-17.00 óra Részvételi díj: br. 9.000 Ft/fő

 

 

1-2. workshop személyes jelenléttel budapesti helyszínen 2023. október 4. 9.00-16.30 óra Részvételi díj: br. 19.900 Ft/fő 

 

 

3. Önkéntesek motiválása és megtartása: elméletben és gyakorlatban – Online Workshop 

Időpont: 2023.október 12. 14.00-17.00 óra Részvételi díj: br. 9.000 Ft/fő

 

 

A workshopokra külön-külön és az egész sorozatra (3 alkalom) is lehet jelentkezni, a mindhárom workshopra jelentkezők a 3. workshopon kedvezményes áron vehetnek részt. 

 

Jelentkezés az online űrlap beküldésével: https://forms.gle/dYbuibzq7UBfNKDM7

 

További részletek a csatolmányban vagy érdeklődni lehet a kepzes@onkentes.hu e-mail címen (Nagy Brigitta, Önkéntes Központ Alapítvány)

 

A MAB projekt keretében az alábbi európai hálózattal rendelkező partnerek szerveznek online tájékoztatót angol,  illetve olasz nyelven azon szervezetek és magánszemélyek számára, akik érdeklődnek a Mentor Közvetítő Pontok kialakítása vagy a mentorálás iránt. 

Online (2óra) tájékoztatók dátumai:  

2023. július 14. (VOL.TO) olaszul 

2023. július 19. (CEV) angolul 

2023. július 25. 10:00 CEST (AGE) angolul 

Bővebb információ és jelentkezés: hadrevy.borbala@cromo.hu

Ha szívesen mentorálnál egy fiatalt vagy fiatalként szívesen vennéd egy tapasztalt mentor segítségét, szintén Hadrévy Borbála programvezetőnél lehet érdeklődni: hadrevy.borbala@cromo.hu 

A BHRG Alapítány - korai fejlesztéssel foglalkozik - szakmai konferenciát szervez 2023. június 24-én.

A rendezvényre fotós és videós önkénteseket keresnek. A rendezvény a CEU-ban (1106 Budapest, Kerepesi út 87) lesz június 24-én reggel 8:00- 23:00- ig.

A konferencia leírása és programja az alábbi linken található meg: https://bhrg.hu/2023/05/30/orszagos-tsmt-hrg-terapeuta-talalkozo/

 

Jelentkezés: Hadrévy Borbála Cecília,+36 20 378 9004, hadrevy.borbala@bhrg.hu

 SZERETED A GYEREKEKET? SZÍVESEN VAGY KÖRÜLÖTTÜK? Élvezed a gyerekzsivajt? GYERE ÖNKÉNTESNEK A NYÁRI FEJLESZTŐ TÁBORUNKBA! - A BHRG ALAPÍTVÁNY FELHÍVÁSA 

A BHRG Alapítvány intenzív fejlesztő táborait Budapesten tarjuk 4-7 éves gyereknek. Jöhetsz akár csak reggelente az uszodai készülődéshez segíteni, de ha van kedved egy-egy napra, vagy akár egész hétre is csatlakozhatsz.

Amiben a segítségedre van szükségünk, az önkéntes lehetőségek: reggelente segíteni az uszodában az átöltöztetésben, ha szereted a vizet, reggelente segíteni és figyelni a medencében a gyerekre, segítség az ebédeltetésben, tízóraizásban, uzsonnázásban, segítség a mosdóhasználatban Elsősorban a júniusi táborba várjuk az önkénteseket!

Amikor a segítségedre számítunk, a táborok dátumai: 2023. 06. 19 - 23. 2023. 07. 10 - 14. 2023. 07. 24 - 28. 2023. 08. 21 - 26. A táboroztatás helyszíne: napközben: TSMT Fejlesztő Központ 1033 Bp., Tavasz u. 5., az Árpád híd budai hídfőjénél, reggelente:13. kerületi tanuszoda

 

Az étkezést mi biztosítjuk Neked. Érvényes egészségügyi kiskönyvre szükség lesz.

Érdeklődés és jelentkezés:Hadrévy Borbála, hadrevy.borbala@bhrg.hu

Az Önkéntes Központ Alapítvány – a Diverzitás Alapítvánnyal együttműködve – térítésmentes  workshopot hirdet, melynek célja, hogy a munkakeresők számára új utat mutasson: bemutassa a civil szervezetek munkáját, erősítse a környezettudatosságot, segítsen a képességek tudatosításában és pármentorálást biztosítson, mely segíti a résztvevőket a munkakeresésben.

Olyan fiatalok (18-30 év) és tapasztalt munkakeresők (45+) jelentkezését várjuk, akik szívesen fedeznék fel a környezettudatossággal foglalkozó civil szervezetek munkáját és kíváncsiak a páros mentorálás előnyeire.

A 2 napos program tartalmaz: 4 workshopot, készségtudatosító tréninget, valamint egy 4 órás civil szervezeti látogatást és egyéni időpontokba szervezett mentorálást.

Időpont: 2023.06.13-14- + külön időpontokban a szervezeti látogatás és mentorálás

Helyszín: Európa Pont 1024 Budapest Lövőház u.35.

Jelentkezés 2023. június 11-ig az alábbi linken: https://forms.gle/F1iKromuGSHhJkD78

További információ: tarcsai.judit@onkentes.hu

                                                   

                                                          A Crestart Erasmus+ projekt keretében térítésmentes workshopot tart a Cromo Alapítvány helyi közösségszervezők, közösségi kezdeményezések és civil szervezetek szervezői, önkéntes koordinátorok és minden érdeklődő számára. A programra örömmel várnak akár közösségekkel foglalkozó szakembereket vagy bárkit, aki szeretne valamit tenni a közösségéért.

Hogyan birkózzunk meg és aktivizáljuk a helyi közösséget válsághelyzetben? Hogyan készüljünk fel egy esetleges krízisre? Mit tehetek én válság esetén magamért és másokért? Hogyan erősíthetem a saját és a barátaim, családom, környezetem ellnállóképességét, rezilienciáját? Milyen lépésekkel készíthetem fel a közösségemet (akár szervezetemet) egy lehetséges krízisre?

Időpont: 2023. június 1. 9:30 - 15 óra Helyszín: Budapest, CEU épülete, 1051 Budapest, Nádor utca 9. Jelentkezési határidő: 2023. május 25. Résztvevők száma: minimum 8 maximum 25 fő

A részvétel ingyenes, a helyek száma limitált. A jelentkezés regisztrációhoz kötött:  JELENTKEZÉSI LAP WORKSHOPRA