Képzések

 

 

Az önkéntesek közvetítése során számos szervezettel, intézménnyel kerültünk, kerülünk kapcsolatba nap mint nap. Az elmúlt évek során azt tapasztaltuk, - hogy bár szerencsére van néhány olyan példaértékű program és szervezet, ahol kiválóan működnek együtt az önkéntesekkel, vagy akár folyamatos szolgáltatások is épülnek rájuk -, a legtöbb helyen nem tudatosan és felkészülten foglalkoznak velük, így nem is mindig tudják jól és hatékonyan igénybe venni segítségüket, s ezért sajnos gyakran az önkéntesek is csalódottan távoznak. Ugyanakkor egyre több civil szervezet fordult hozzánk gyakorlati ismeretek igényével. Mindez arról győzött meg minket, hogy szükség van egy olyan képzési programra, aminek keretében a civil szervezeteknek nyújtunk segítséget abban, hogyan működjenek együtt önkénteseikkel, hogyan fejleszthetik önkéntes programjukat.

 

 

 

A Képzési Program célja, hogy segítse a szervezetek és egyének önkéntességgel kapcsolatos ismereteinek fejlesztését, hogy az önkéntesekkel foglalkozó civil-, állami- és for-profit szervezetek felkészülten foglalkozhassanak az önkéntesekkel, valamint, hogy az önkéntesség eszméje értékteremtő eszközként épüljön be a társadalmi tudatba. A Képzési Program a nem-formális oktatás formájában létrejövő képzések, találkozási lehetőségek szervezésével kívánja elérni célját.

 

 

2004-2006 között a Holland Külügyminisztérium MATRA programjának támogatásával megvalósult a képzők képzése programunk, melynek keretében újabb stratégiailag fontos területen kezdtünk el dolgozni. A képzők képzése program keretében 15, az ország különböző településén élő képző kapott felkészítést tapasztalt trénerek vezetésével. Tudásukat hazai önkéntesek bevonását tervező civil szervezeteknek és intézményeknek adják át képzéseken keresztül. A programot széles körben meghirdettük, és számos jelentkező közül válogattuk ki a szakmailag leginkább felkészültebb képzőket.

A képzők képzése folyamat során a képzők 2 önkéntes menedzsmentről szóló-, valamint 4, kifejezetten képzési módszertanra koncentráló tréningen vettek részt. Ezt követően különböző civil szervezeteknél teljesítettek 40 órás gyakorlatot. Végül saját élményű képzések tartásával és ehhez biztosított konzultációval erősítették meg tudásukat.

 

 

Önkéntesség: lehetőség, felelősség, közösség!

ÖKA Képzői Kör

 

 

 

Az Önkéntes Központ Alapítvány Képzési Programja 2006. januártól felkészült képzői csapatával olyan lehetőséget biztosít a szervezeteknek, amellyel önkéntes programjaik fejlődését segíti elő. Az ÖKA Képzői Köre egy olyan módszer-specifikus képzők képzése folyamatban vett rész, mely felvértezi őket az un. „itt-és-most” módszer biztonságos használatával. A képzések témája az önkéntes menedzsment, mellyel a különböző szektorok szervezeteit szeretnénk segíteni abban, hogy hogyan járjanak el, hogyan szervezzék és menedzseljék önkénteseiket úgy, hogy az mind a szervezetek, mind pedig az önkéntesek megelégedésére legyen.

A képzések kiemelt különlegessége, hogy a téma által előrevetített szervezet-specifikus képzések az itt használt módszertan sajátosságainak köszönhetően mindig az adott csoport és egyének igényeire reagálnak.

 

 

Az Önkéntes Központ Alaptvány felnőttképzési engedélyének nyilvántartásba vételi száma: E-001027/2015   

Felnőttképzési engedéllyel rendelkező programjai: Civil szervezetek felkészítése önkéntesek fogadására (önkéntes menedzsment képzés) E-001027/2015/D001

Önkéntes menedzsment haladóknak E-001027/2015/D002

 

 

 

További információ:

kepzes@onkentes.hu