Biztonságos önkéntesség a koronavírus járvány idején

 

A legfontosabb az ÖN biztonsága és a koronavírus terjedésének lassítása. Továbbra is arra biztatunk mindenkit, hogy tartsa be az aktuális utasításokat és óvintézkedéseket, melyek itt érhetőek el:

https://koronavirus.gov.hu/

https://koronavirus.gov.hu/letoltheto-tajekoztatok

https://www.nnk.gov.hu/

 

ÁLTALÁNOS AJÁNLÁSOK

Kérjük azokat, akik személyesen csatlakoznak valamilyen segítő akcióhoz, hogy

 • jól gondolják át, alkalmasak és felkészültek-e minden tekintetben az adott feladatra,
 • kellőképpen egészségesek-e a feladatok ellátásához,
 • biztosítottak-e a megfelelő védő- és fertőtlenítő eszközök,
 • a lehető legnagyobb körültekintéssel járjanak el,
 • a higiéniai előírásokat maximálisan tartsák be!

Alapvető higiéniai előírások:

 • Rendszeresen és alaposan mosson kezet vízzel és szappannal, vagy tisztítsa meg kezét alkoholos kézfertőtlenítővel!
 • Köhögéskor, tüsszentéskor takarja el száját és orrát a behajlított könyökével vagy zsebkendővel, majd azonnal dobja ki a zsebkendőt.
 • Szemhez, szájhoz, archoz csak kézmosás után nyúljon!
 • Kerülje a tömeget, zárt légterű helyiségeket!

Kérjük, hogy NE vegyen részt személyes önkéntes programban olyan személy, akire az alábbi állítások igazak:

 • köhög, lázas, vagy légzőszervi problémája van,
 • amennyiben szív-, cukor-, vagy légzőszervi, vagy egyéb krónikus betegsége van,
 • 65 év feletti,
 • amennyiben Ön vagy lakóközösségéből bárki koronavírus fertőzéssel sújtott országban járt az utóbbi két hétben,
 • amennyiben Önt vagy lakóközösségéből bárkit koronavírussal diagnosztizáltak.

 

AJÁNLÁSOK SZEMÉLYES TALÁLKOZÁST IGÉNYLŐ ÖNKÉNTES TEVÉKENYSÉGHEZ

 

Amennyiben Ön a fokozottan veszélyeztetettek kategóriába tartozik vagy 65 éves elmúlt, kérjük csak otthonról végezhető önkéntes tevékenységet vállaljon, mely nem igényel személyes találkozást.

Ha rosszul érzi magát, kérjük ne vállaljon személyes találkozást igénylő önkéntes tevékenységet!

 

 • Az önkénteseknek minden esetben ajánlott a kesztyű és a szájmaszk használata, amennyiben nem otthon végezhető tevékenységet végeznek. Javaslot minden esetben szájmaszkot és kesztyűt felvenni, amikor elhagyja otthonát, hogy így védjen másokat – nem csak azon a napon vagy azon alkalommal, amikor önkéntes tevékenységet végez. Ez a fokozott óvatosság különösen szükséges, ha idősek közelébe kerül önkéntes munkája során, nekik szállít valamit, bevásárol, gyógyszert kivált. Érdemes hozzászokni ezen védőfelszerelések általános használatához: a bejárati ajtó mellett elhelyezni a tiszta szájmaszkot, kesztyűt és felvenni amikor elindul otthonról.

 

 • Ügyeljen arra, hogy ne történjen személyes kontaktus, az érintést kerülje el!

 

 • Személyes találkozáskor tartsa meg a minimum 2 méteres távolságot!

 

 

 • 1. Hívja fel a háziorvosát, aki a vényt a felhőbe írja.
 • 2. Ön vagy ismerőse kiválthatja bármelyik patikában, ehhez az igénylő TAJ száma és a kiváltó személyi igazolványa vagy útlevele szükséges.

 

Bővebb információ az elektronikus vényről: https://e-egeszsegugy.gov.hu/erecept-kivaltas

 • A pénzforgalmat igyekezzünk a minimálisra csökkenteni. Lehetőleg kártyás fizetést alkalmazzunk. Amennyiben ez elkerülhetetlen pl.: időseknek bevásárlás esetén, telefonon egyeztessük, hogy mire van szükség. Majd mielőtt kiszállítanánk a bevásárlást, telefonon közöljük az összeget. Ezt az idős lehetőleg pontosan készítse elő egy borítékba vagy nejlonba. Amikor megérkezünk, csöngessünk be és tegyük le az ajtóba a vásároltakat a blokkal együtt, majd lépjünk hátra, hogy tartani tudjuk a 2 méter távolságot. Amikor kijön az idős tegye le a borítékba készített pénzt. Hívja fel a figyelmét, hogy a bevásárolt áruk közül, amit tud, mosson meg meleg vízzel, fertőtlenítsen. A műanyag csomagolót dobja ki a szemetesbe, ne tartsa meg! Kérdezze meg, hogy hogy van és van-e valamire szüksége. Rövid beszélgetést követően kérje meg, hogy menjen be és csak azt követően vegye el a borítékot miután az idős bement a kontaktus elkerülése miatt.

 

 • A segített lakásába szigorúan tilos belépni!

 

Mire számíthat általában, ha a válság alatt önkéntes tevékenységet végez?

 • Mivel leginkább érzékeny célcsoporttal kapcsolatos önkéntes tevékenységekre keresnek a szervezetek jelentkezőket, a felvételi és kiválasztási folyamat szigorodhat.
 • A kialakult helyzetre tekintettel előfordulhat, hogy minden ügyintézés elektronikusan vagy telefonon történik.
 • Az esetleges visszaélések elkerülése miatt extra biztosítékot, referenciát kérhetnek a szervezetek az önkéntes jelöltektől.

Az önkéntes tevékenység megkezdése előtt mindenképpen tájékozódjon az alábbiakról:  

 • elvégzendő feladatok
 • felelősségi körök, kinek kell beszámolni
 • hol kell az önkéntes tevékenységet végezni
 • mennyi időt vesz igénybe a feladat
 • hogyan kell elvégezni a feladatot
 • milyen védőfelszerelés szükséges a feladat elvégzéséhez és tudják-e ezt biztosítani.

 

     A szervezet köteles biztosítani az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés feltételeit:  illetve – a most kialakult helyzetben - kérheti, hogy csak olyanok vállaljanak önkéntes feladatokat, akik  saját maguknak tudják biztosítani a védőfelszerelésüket.

 

 

A legfontosabb az, hogy Ön tisztában legyen feladataival és a felelősségével.

 • A szervezetek képzést szoktak biztosítani az önkéntesek számára. Válsághelyzetben a felkészítés más formáit alkalmazzák: telefonon, rövid videóban, írásos útmutatóban vagy a helyszínen, a feladat végzése közben tartanak eligazítást, útmutatást az önkéntes feladattal kapcsolatban. Fontos, hogy az önkéntes kapjon valamiféle felkészítést. Amennyiben nem érzi magát biztonságban és magabiztosnak a feladat végrehajtásához ne vállalja az adott tevékenységet: kérjen további információt a feladattal kapcsolatban vagy válasszon másik szerepet.

 

 Egyeztesse, hogy bármilyen felmerülő kérdésével kihez fordulhat.

 

 • A program sikere az önkéntesek viselkedésén és felelősségén múlik. A szervezet számít arra, amiben megegyezett az önkéntessel. Kérjük, hogy mindig időben érkezzen és a megbeszéltek szerint végezze el a vállalt feladatokat. Amennyiben nem tud megjelenni a megbeszélt időben, akadályoztatva van, akkor mindenképpen értesítse a kapcsolattartót! Amennyiben ezt elmulasztja, az veszélyeztetheti a programot.

 

 • Ha bármilyen módon rosszul érzi magát, akkor ne menjen önkénteskedni. Jelezze ezt a kapcsolattartó felé. Most a legfontosabb prioritás a koronavírus járvány terjedésének megakadályozása!

 

 • Vannak szervezetek, melyek képesek fedezni az önkéntesek költségeit, mások azonban nem. Jó ha tudj, hogy a költségeket nem kötelező megtéríteni. Mindkét esetben előre kell megállapodni a költségtérítés mikéntjéről.

 

 • Kérünk, ne feledje, hogy az erőfeszítése soha nem hiábavaló, azok értékelik igazán, akiket az önkéntes program segít.

 

Hasznos oldalak, elérhetőségek:

 

Megpróbáltuk összegyűjteni a hasznos oldalak listáját. Amennyiben Önnek tudomása van megbízható információkat tartalmazó honlapokról, vagy olyan csoportról, akik ténylegesen segítenek embertársainknak ebben a helyzetben, kérjük, jelezze nekünk az idosekbaratai@onkentes.hu emailcímen, hogy azt megoszthassuk!

Ingyenesen hívható a koronavírussal kapcsolatos lakossági információs vonal: 06-80-277-455, 06-80-277-456-os információs vonal a hét minden napján 24 órában

 

Tények és tévhitek a koronavírussal kapcsolatban nagyon érthetően:

http://voroskereszt.hu/hirek/tenyek-es-tevhitek-a-koronavirussal-kapcsolatban/

 

A kerületi önkormányzatok információs- és segélyvonalainak száma. Ha változást tapasztal az elérhetőségeknél, kérjük, jelezze az ugyfelszolgalat@budapest.hu címen./ https://koronavirus.budapest.hu/keruleti-koronavirus-telefonszamok//

 

Itt a budapesti és a megyeszékhelyenkénti segélyvonalak is megtalálhatóak: https://www.egyszulos-kozpont.hu/ittkapoksegitseget

 

Magyarország  önkéntességet és adományozást koordináló akciócsoportja: önkéntes munkát, eszközt lehet felajánlani: https://segitunkegymasnak.hu/

 

Pénzt lehet adományozni: 1357-es adományvonal: egy telefonhívás, sms 500 forint támogatást jelent

 

Az életkor vagy a járványügyi megfigyelés miatt a közvetlen betegellátásból kieső orvosok és szakdolgozók pótlására önkéntes programot hirdetett meg az Emmi. Jelentkezni a covid-onkentes.aeek.hu oldalon lehet.

 

A Facebook-on rengeteg olyan csoport van, akik vállalnak ilyen-olyan apróbb segítséget, pl. cicára vigyázni, amíg valaki dolgozik, olyan helyen ahova be kell járnia. Érdemes igény esetén rákeresni egy-egy szóra a Facebook keresőben, és csatlakozni a szimpatikusnak tűnő csoporthoz.

Pl.: Kutyás segélyláncot indít a ZöldEb a karantén idejére: ZöldEb - Kutyás Érdekvédelmi Egyesület, Telefon: + 36 21 262 00 44, E-mail: segelyvonal@zoldeb.hu, Facebook: facebook.com/zoldsegely