2016 január elseje után az érettségi vizsga bizonyítvány kiadásának feltétele 50 óra „közösségi szolgálat” elvégzésének igazolása.

 

„Közösségi szolgálat: szociális, környezetvédelmi, a tanuló helyi közösségének javát szolgáló, szervezett keretek között folytatott, anyagi érdektől független, egyéni vagy csoportos tevékenység és annak pedagógiai feldolgozása.”

 

2011. évi CXC. törvény a nemzeti köznevelésrõl, Magyar Közlöny 162. szám, 2011. december 29.

Letölthető innnen: http://jogszabalykereso.mhk.hu/MK11162.pdf

 

Az ehhez kapcsolódó végrehajtási rendeletben a közösségi szolgálatra vonatkozó pontok itt olvashatóak: 45. A közösségi szolgálattal kapcsolatos rendelkezések, 133. §

 

Letölthető innen: http://jogszabalykereso.mhk.hu/cgi_bin/njt_doc.cgi?docid=154663.610156

 

Szívesen alkotnál valami újat közösen az osztálytársaiddal? Te is szeretnél tenni másokért? Szeretnél részt venni egy olyan közösségi projektben, amiben gyerekeknek, rászorulóknak, állatoknak segíthetsz a barátaiddal, miközben teljesíted a kötelező közösségi szolgálatodat is?

 

A közösségi szolgálat során nem csak megoldhatsz egy problémát, hanem észrevétlenül tanulhatsz az együttműködésről, a konfliktuskezelésről, az empátiáról, a kreatív gondolkodásról, a projekttervezésről, a döntéshozásról és a felelősségvállalásról is.

 

Ezeket az újonnan megszerzett kompetenciákat és a későbbi munkakeresés során hasznos készségeket összegyűjtheted és igazolhatod a kompetencia portfólió segítségével.

 

 

Itt kereshetsz olyan szervezetet, amelyik szívesen fogad önkénteseket!

http://www.onkentescentrumok.hu/tartalmak/oenkentes-centrumok-terkep

 

 

Az Iskolai Közösségi Szolgálatról bővebben itt olvashatsz: 

http://kozossegi.ofi.hu/

http://iksz.i-dia.org/p/iskolai-kozossegi-szolgalat.html